Czy istnieje dieta, która obniża stan zapalny w toczniu?

Nastąpiło znaczne zainteresowanie wpływem czynników żywieniowych na wiele różnych chorób autoimmunologicznych, w tym tocznia. Znaczna część tego zainteresowania skupiała się na kwasach tłuszczowych omega-3 z powodu ich potencjalnego wpływu na stan zapalny.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu tocznia notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Tłuszcze zwierzęce są źródłem kwasów tłuszczowych omega-6. Ryby, olej lniany i rzepakowy i zielone warzywa liściaste są źródłami kwasów tłuszczowych omega-3. Względna ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w diecie wpływa na różne rodzaje prostaglandyn i innych związków naszego organizmu które to mają wpływ na odpowiedź zapalną.

Odnotowano jedno duże badanie czynników żywieniowych w odniesieniu do aktywności tocznia. W tym badaniu brało udział 216 pacjentów z toczniem z Japonii.. Nie stwierdzono korelacji pomiędzy spożyciem tłuszczu całkowitego, rodzaju tłuszczu, lub kwasów tłuszczowych omega-3  i późniejszej aktywności choroby w ciągu czterech kolejnych lat. Jednakże wyższe spożycie przeciwutleniaczy (na przykład, witaminy C i E), połączonego z obniżeniem aktywności choroby.

Tak więc, choć obecnie dostępne badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze – i ewentualnie kwasy tłuszczowe omega-3  – może pomóc w leczeniu tocznia, to pytanie to wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Rola antyoksydantów w rozwoju i aktywności choroby jest stosunkowo słabo zbadana.