Jedzenie, pokarm i toczeń

Odnotowano pojedyncze przypadki gdy kiełków lucerny po spożyciu powodują wystąpienia tocznia. Lucerna i kiełki zawierają wysoki poziom L-kanawaniny, białka i aminokwasu, który stymuluje układ odpornościowy. W jednym z badań, naukowcy karmili makaki dietą o wysokiej zawartości lucerny i innych produktów zawierających L-kanawaninę.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu tocznia notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Ponad połowa z małp po spożyciu tych produktów zachorowała na toczeń i wykazała problemy takie jak zapalenie nerek i niedokrwistość hemolityczną oraz autoimmunologiczne zapalenie. Małpy miały zwiększone ilości ANA i anty-DNA we krwi, a także obniżony poziom dopełniacza (problemy immunologiczne powszechnie postrzegane w SLE). W związku z tym jest to rozsądne aby ludzie, którzy mają toczeń unikali lucerny i kiełków fasoli.

Niektórzy lekarze zalecają, aby chorzy na toczeń nie spożywali czosnku, ponieważ może teoretycznie zwiększać aktywność układu odpornościowego. Jednak naprawdę nie ma dowodów, że spożywanie czosnku powoduje toczeń u ludzi. W istocie, istnieją dowody, że czosnek ma faktycznie pewne właściwości przeciwzapalne.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby