Pokarmy pogarszające objawy tocznia

Niektóre pokarmy mogą przyczynić się do pogorszenia objawów tocznia i sprawiają, że choroby autoimmunologiczne mają cieższe objawy. Obejmują one:

Gluten. Gluten jest rodzaj białka występujący w pszenicy, jęczmieniu, życie i w większości produktów zawierających mąkę. Nietolerancja glutenu jest powszechna, ponieważ utrudnia wielu ludzi om prawidłowe trawienie. Może pogorszyć się zespół nieszczelnego jelita, zapalenie lub wywołać zaostrzenie tocznia.

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu tocznia notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Tłuszcze-trans a czasem zwane tłuszcze nasycone: tłuszcze te znajdują się w fast food’ach, wielu produktów smażonych i pakowanych / przetworzonej żywności i mogą prowadzić do zapalenia i problemów z sercem. Niektóre osoby z toczniem mają trudności w metabolizowaniu tłuszczów nasyconych i powinny ograniczać ser, czerwone mięso, kremy i żywność pakowaną.

Dodatki cukru: Zbyt dużo cukru może nadmiernie stymulować układ odpornościowy i zwiększać ból.

Żywność o wysokiej zawartości sodu: Ponieważ toczeń może uszkodzić nerki, najlepiej aby utrzymać poziom sodu i soli nisko, aby zapobiec zatrzymaniu płynów i obrzękom.

Alkohol i zbyt dużo kofeiny: napoje te mogą zwiększyć niepokój, pogorszyć stan zapalny, uszkodzić wątrobę, zwiększać ból i powodować odwodnienie i problemy związane ze snem.

Niektóre rośliny strączkowe: Nasiona lucerny i kiełki, zielona fasola, orzeszki ziemne, soja, groch – zawierają substancję, która, jak wykazano wywołuje nawroty tocznia u niektórych pacjentów (choć nie wszystkich).

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Jest to również bardzo ważne, aby unikać palenia papierosów i używania leków bez potrzeby. Mogą one pogarszać uszkodzenie płuc i zapalenie nerek, co prowadzi do powikłań, takich jak zakażenia.