Toczeń i dieta

Toczeń rumieniowaty – jest to bardzo nieprzyjemna choroba która może trwać wiele lat a nawet przez całe życie. Należy pamiętać, że oprócz medycyny tradycyjnej istnieją leki niekonwencjonalne które pomagają odzyskać remisję w chorobie. Jednym ze sposobów uzyskaniu remisji jest stosowanie diety, jest to raczej zbiór określonych reguł ponieważ choroba ma negatywny wpływ na pracę nerek

toczen-i-dieta

Należy ograniczyć spożycie soli jak również produktów które zawierają chlorek sodowy w nadmiarze w ten sposób lista zakazanych produktów w toczniu obejmuje przede wszystkim konserwy mięsne oraz ogórki. Chlorek sodowy silnie narusza metabolizm nerek.

Zgodnie z ogólną zasadą leczeniu choroby towarzyszy długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz hormonów. Stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych wyraża się w podrażnieniu układu pokarmowego oraz ryzyku powstania wrzodów, natomiast stosowania hormonów może zwiększyć apetyt oraz zatrzymać płyny w organizmie. Ponadto kortykosteroidy często prowadzą do zaburzeń czynności trzustki co powoduje spowolnienie trawienia.

 

Innymi słowy należy całkowicie wykluczyć z diety produkty smażone tłuste przyprawy i sosy gotowane. Wraz z toczniem istnieje możliwość rozwoju cukrzycy dlatego należy z diety odrzucić wszelkiego rodzaju węglowodany proste jeżeli odrzucenie cukru jest dla ciebie trudne możesz zastosować stewię która jest substytutem cukru. W przypadku alergii na stewię możesz użyć miodu pszczelego.

W szczególności należy unikać tłustych mięs również zawartych w rybach ponieważ choroba jest silnie ukierunkowana na uszkodzenie wątroby. Polecanymi produktami w toczniu rumieniowatym jest chude mięso z drobiu oraz chudych ryb zwłaszcza olej z wątroby dorsza który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze które zmniejszają ilość wolnych rodników i chronią komórki przed zapaleniem.

 

Należy stosować produkty mleczne które zapobiegają problemom jelitowym – znane są jako probiotyki Ogólnie rzecz ujmując przetwory mleczne zawierają dużą ilość wapnia szczególnie jogurt oraz ser to znaczy, że wszelkiego rodzaju produkty mleczne są niezbędne w przebiegu klinicznym tocznia rumieniowatego.

Do prawidłowej pracy jelit niezbędna jest dieta wzbogacona o włókna które można znaleźć w otrębach – całe ziarna zbóż w chlebie, owsie jęczmieniu, pszenicy. W diecie powinny być obecne także świeże owoce oraz warzywa jest to ogólna zasada.

W przebiegu tocznia płyny powinny być pite w określonej ilości ale w niezbyt dużej żeby nie obciążając nerek. Ogólnie dobrze tolerowanymi są napary z żurawiny róży pokrzywy oraz korzenia mniszka lekarskiego. Oczywiście należy unikać spożywania alkoholu.

Zachowanie mocnych kości i mięśni

Dobre odżywianie jest bardzo ważne, aby zachować mocne kości i mięśnie. Dla osób cierpiących na toczeń, zdrowie kości są szczególnie ważne. Dlaczego? Ponieważ leki stosowane w leczenia tocznia, mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy – choroba w której kości stają się bardziej kruche, a w rezultacie, łatwo się łamią.

Dla zdrowia kości jest bardzo ważne, aby jeść pokarmy zawierające dużo wapnia i witaminy D. Przy zakupie wybierz niskotłuszczowe produkty mleczne, lub te, które prawie nie zawierają tłuszczu.

Dobrym wyborem będzie:

– 0,5% lub 1% odtłuszczonego mleka
– jogurt o niskiej zawartości tłuszczu i sodu
– ser o niskiej zawartości tłuszczu

Jeśli nie możesz pić mleka, dobrą alternatywą będzie:

– mleko bez laktozy
– mleko sojowe
– mleko migdałowe
– soki wzbogacone wapnia i witaminy D
– ciemnozielone warzywa są kolejnym źródłem wapnia

Jeśli nie masz wystarczającej ilości wapnia być może lekarz zaleci stosowanie suplementów wapnia.

Neutralizacja skutków ubocznych leków

Dieta bogata w wapń i witaminę D, może pomóc w zapobieganiu niszczenia kości w wyniku stosowania kortykosteroidami.

Dieta pomaga również w zwalczaniu skutków ubocznych leków. Na przykład, dieta o niskiej zawartości sodu pozwala poradzić sobie z problemem zatrzymywania płynów w organizmie i obniżeniu ciśnienia krwi, które podnoszą kortykosteroidy.

Dieta bogata w kwas foliowy , który jest oparty na zielonych warzywa liściastych i owocach, chlebie z mąki i zbożach wzbogaconych lub suplementach kwasu foliowego odgrywa ważną rolę w przypadku, jeśli pacjent przyjmuje metotreksat (Rheumatrex). Aby zmniejszyć nudności spowodowane przez niektóre leki, trzeba jeść małe, częste posiłki, które są łatwe do strawienia. Spróbuj suchych płatków, chleba i krakersów. Ponadto staraj się nie jeść tłustych, pikantnych i kwaśnych pokarmów.

Kortykosteroidy i niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen lub naproksen mogą powodować niestrawność lub podrażnienie.

Utrzymywanie zdrowej wagi

Toczeń jest często związany z niezdrową utratą masy ciała lub, przeciwnie, zwiększeniem masy ciała. Jest to bardzo ważne, aby utrzymać zdrową masę ciała.

Utrata wagi i osłabienie apetytu, związanego z toczniem może być wynikiem samej choroby. Może również być spowodowane przez leki, z których powstaje choroba wrzodowa żołądka lub jamy ustnej.

Brak zmian może prowadzić do przyrostu masy ciała. Ponadto, kortykosteroidy przyjmowane w celu leczenia choroby, mogą mieć wpływ na przyrost masy ciała.

Jeśli masz problem z utratą wagi lub odwrotnie, czyli masz wzrost masy ciała, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem na ten temat. Lekarze pomoże Ci zmienić dietę i zaoferuje program, który pomoże kontrolować wagę.

Program ten może być włączony do diety o niskiej zawartości tłuszczu i może zawierać ćwiczenia.

Zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego

Ludzie z toczniem mają wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z ogólną populacją. Dlatego też ważnym punktem w leczeniu tocznia jest wzmocnienie zdrowia serca.

Jeżeli lekarz uzna, że występują czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu, w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłaby diety o niskiej zawartości tłuszczu diety i ćwiczenia fizyczne.

Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach i oleju rybnym mogą zmniejszyć niektóre czynniki ryzyka, takie jak wysoki poziom triglicerydów i wysokie ciśnienie krwi.

Produkty żywnościowe wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3:

– łosoś
– sardynka
– makrela
– śledź
– cefal
– tuńczyk
– halibut
– troć
– pstrąg tęczowy
– siemię lniane posiłek
– orzechy włoskie
– olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich i olej lniany

Produkty te powinny być zawarte w ogólnym planie posiłku, którego celem jest wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego.