Witamina B12 i toczeń

Lekarze dokonują pomiaru poziomu witaminy B-12 u tych pacjentów, którzy mają niedokrwistość lub problemy nerwowe, ponieważ niedobór witaminy B12 może powodować oba rodzaje zaburzeń. U pacjentów, którzy chorują na toczeń, może się potencjalnie rozwinąć niedokrwistość (niska liczba krwinek czerwonych) i problemy nerwowe, aczkolwiek ważnym jest, aby za każdym razem wykluczyć inne możliwe przyczyny, takie jak niedobór witaminy B-12 (gdy ten wystąpi).

Wielu chorych po 4 miesiącach w przebiegu tocznia notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Do określania niedokrwistości związanej z niedoborem witaminy B-12 stosuje się termin „niedokrwistość megaloblastyczna” (megaloblastyczna oznacza, że ​​czerwone krwinki są w większej liczbie, niż normalnie [uznaje się wówczas za podwyższone poziomy MCV oraz CBC)]. Uszkodzenie nerwu i niedobór witaminy B-12 mogą powodować mrowienie nóg, osłabienie mięśni, trudności z chodzeniem, utratę pamięci i wysoką drażliwość.

Niedobór witaminy B-12 może również przyczynić się do powstawania osteoporozy, w której przebiegu kości stają się bardziej kruche z powodu zmniejszonej gęstości wapnia. Najczęstszym powodem, dla którego pojawia się niedobór witaminy B-12, jest zmniejszenie się jej wchłaniania z powodu zaburzeń, takich jak niedokrwistość złośliwa, alkoholizm, zespół Sjogrena, zapalenie błony śluzowej żołądka, infekcja Helicobacter pylori lub konsekwencja operacji pomostowania żołądka. Niedokrwistość złośliwa jest tak naprawdę chorobą autoimmunologiczną, w przebiegu której układ odpornościowy atakuje komórki, które są odpowiedzialne za absorbowanie witaminy B-12 w żołądku. Osoby starsze są szczególnie narażone na zwiększone ryzyko niedoboru witaminy B-12.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Niedobór witaminy B-12 nierzadko spowodowany jest także dietą z małą ilością witaminy B-12, dlatego można go często wykryć u wegetarian (ponieważ mięso jest podstawowym źródłem żywieniowym witaminy B-12) lub u kobiet w ciąży, jeśli nie jedzą one wystarczającej ilości mięsa lub innych produktów i pokarmów bogatych lub witaminę B-12-. Niedobór witaminy B-12 łatwo kontrolować za pomocą doustnego aplikowania witaminy B-12 w suplementach witaminowych, zastrzykach z witaminą B-12 lub stosowaniu sprayu do nosa zawierającego witaminę B-12.

Czasami wymagane jest kontynuowanie leczenia przez całe życie, jeżeli przyczyna pojawienia się niedoboru jest odwracalna (w takich przypadkach, jak niedokrwistość złośliwa). Jeśli poziom witaminy B-12 utrzymuje się na pograniczu lub minimum ustalonej normy, taka osoba może jeszcze ewentualnie dopiero mieć niedobór omawianej substancji. W takim przypadku lekarz może zarządzić suplementację kwasem metylomalonowym i wyrównanie poziomu homocysteiny, z których oba są w stanie podwyższać poziom witaminy B-12. Podwyższenie poziomu witaminy B-12 odbywa się zwykle bez większych komplikacji i trudności.